Waterside Dutch village with lights reflection on water at night

Meer lenen dan de maximale hypotheek

Er wordt gezegd dat de maximale hypotheek in Nederland op 100% gesteld. Dat wil zeggen dat je hypotheek niet hoger mag zijn dan de aankoopprijs van je nieuwe woning. Toch is dat eigenlijk niet waar. Het is namelijk mogelijk om meer te lenen. Je kan een max hypotheek van 106% krijgen. Hoe je dat doet leggen we in dit artikel uit.

€9.000 extra voor het verduurzamen van je woning

Het verduurzamen van je nieuwe woning is een goed idee. Want daarmee help je niet alleen het klimaat, maar ook jouw portemonnee. Hoe duurzamer jouw huis, hoe lager jouw energiekosten. We weten dat energie steeds duurder wordt, dus het is verstandig om je huis nu al te verduurzamen.
Bijkomend voordeel is dat je tot €9.000 extra mag lenen boven je max hypotheek om te investeren in aanpassingen van je woning ten behoeve van het klimaat. Het is wel vereist dat jij, of jij en je partner samen, minimaal €33.000 verdienen op jaarbasis.
Met dit extra bedrag mag je onder meer investeren in de volgende energiebesparende verbeteringen:
➔ Isolatie in de spouwmuur, het dak of onder de vloer.
➔ Zonneboiler voor warm water.
➔ Zonnepanelen met of zonder batterij.
➔ HR++ of triple glas met bijpassende kozijnen.
➔ Mechanische ventilatie met warmtewisselaar.
➔ Zuinige HR combi ketel.

€15.000 extra voor een energieneutrale woning

Energieneutraal betekent dat een woning netto geen (of heel weinig) energie verbruikt. Dit is te bereiken door zelf energie op te wekken die je gebruikt. En aan de andere kant jouw energiebehoefte te verminderen op het gebied van verwarming, koeling, en warm water. Voor dit certificaat wordt jouw persoonlijke gebruik niet meegerekend.
In Nederland bestaat er sinds een aantal jaren de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Deze waarde geeft aan hoe energieneutraal jouw huis is. Nieuwbouw woningen in Nederland moeten nu een EPC waarde van 0,4 hebben. Vanaf 2021 zal deze eis verscherpen en moet alle nieuwbouw een EPC van 0 hebben. Een huis met een EPC van 0 is een energieneutraal huis.
Om een EPC van 0 te bereiken zal je een aantal van de bovenstaande verbeteringen moeten combineren. Het is per woning verschillend hoe ingrijpend de ingrepen zijn. Maar meestal is het wel een flinke investering, en zodoende mag je dan ook extra lenen om dit te bekostigen.

€25.000 extra voor een nul-op-de-meter woning

Een nul-op-de-meter woning is ook een energieneutrale woning met EPC 0. Het verschil is dat je zodanig veel energie duurzaam moet opwekken, dat je op jaarbasis netto geen energie verbruikt. Je persoonlijke energieverbruik voor verlichting en apparaten wordt in dit geval dus wel meegerekend. De hoeveelheid duurzame energie die je opwekt en terug verkoopt aan de energieleveraar moet groter zijn dan jouw verbruik in de avonduren en in de winter.
Om in aanmerking te komen voor dit extra bedrag bovenop jouw maximale hypotheek zal jij een energieprestatiecontract moeten afsluiten met een erkende bouwingenieur. Normaal gesproken is dat de uitvoerder. Ook is het vereist dat je ongeacht jouw energieverbruik minimaal 1.780 kWh opwekt als je een appartement hebt. Voor een rijtjeshuis geldt een minimum van 2.700 kWh, en voor een vrijstaand huis 3.150 kWh.

Verduurzaam een woning van €417.000

Per type verduurzaming is er een maximum bedrag wat je extra mag lenen. In het beste geval mag je dus €25.000 bovenop de maximale hypotheek lenen. Maar, het kan nooit meer zijn dan 6% van de totale hypotheek. Dus wil je maximaal genieten van dit voordeel dan zou je een huis van €417.000 moeten kopen met de 100% maximale hypotheek.
➔ 6% van €417.000 = €25.000 extra voor een nul-op-de-meter woning.
➔ €417.000 + €25.00 = €442.000 is een 106% hypotheek.

Over Maximalehypotheek.nl

Maximalehypotheek.nl is een onderdeel van Easy.nl. Easy.nl is een financiele dienstverlener welke met meerdere labels actief informatie aan de consumenten markt verstrekt.

Bekijk andere onderwerpen

Canals and boats of Amsterdam. Holland

Mijn hypotheeklasten berekenen

Alvorens je een hypotheek afsluit, is het handig om van te voren de hypotheeklasten te berekenen. Veel mensen kijken vaak alleen naar wat hun maximale

Happy young couple.

Maximale hypotheek voor starters

Het kopen van je eerste huis is een spannende stap. De meeste starters vragen zich af: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? De tweede vraag is