Beautiful street and old houses in Amsterdam, Netherlands, North Holland province. Outdoor photo

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Iedereen die nu een huis wil gaan kopen, wil weten wat de maximale hypotheek in 2020 is. In Nederland is vastgesteld dat je niet meer mag lenen dan 100% van de aankoopwaarde van de nieuwe woning. Tenzij je je woning duurzamer maakt, dan kan je een hogere hypotheek krijgen. Om wat richtlijnen te geven hebben we gekeken wat een modaal gezin kan lenen bij de ING en bij de Rabobank. Een modaal gezin verdiende in 2020 €36.500 bruto per jaar.

Maximale hypotheek Rabobank voor modaal gezin

De meeste mensen nemen een annuïteiten hypotheek. Dat is een hypotheek waarbij de maandlasten gedurende de hele periode gelijk zijn. Althans zolang de rente is vastgezet. In het begin betaal je zodoende veel rente en in verhouding weinig aflossing. Naarmate je meer aflost neemt de rente af, en los je dus in verhouding meer af per maand.
Bij de Rabobank kan een modaal gezin een maximale annuïteiten hypotheek krijgen ter hoogte van €163.047. De Rabobank rekent 1,5% en daarmee komen je bruto maandelijkse lasten zijn dan €562. In het eerste jaar kan je rekenen op een hypotheekrenteaftrek van €52 per maand. Netto betaal je dus €510 per maand. De maandelijkse lasten nemen toe over de jaren omdat de te betalen rente, en dus de hypotheekrenteaftrek, steeds minder wordt.

Maximale hypotheek ING voor modaal gezin

Bij de ING nemen ligt de maximale hypotheek voor een modaal gezin iets hoger. Daar krijg je namelijk een annuïteiten hypotheek van €166.731. De ING rekent een rente van 1,34% en daarmee liggen de bruto maandelijkse lasten op €563. Omdat je minder rente betaalt dan bij de Rabo, heb je ook minder belastingvoordeel. In het eerste jaar kan je rekenen op een hypotheekrenteaftrek van €37 per maand. Je netto maandlasten komen dus op €526.

Wat is de maximale hypotheek met NHG?

Een modaal gezin komt met een max hypotheek in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een garantie dat de hypotheek wordt betaald als jij onverhoopt in de financiële problemen komt. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden en zelf je woning niet meer kan betalen, of als je arbeidsongeschikt raakt.
Je kan maximaal een NHG hypotheek tot €310.000. Mocht jouw huis duurder zijn dan zijn er andere verzekeringen af te sluiten. De NHG garantie kost eenmalig 0,7% van de waarde, en kan dus maximaal €2.170 kosten. Dat is zeker de moeite waard. Zeker als je je bedenkt dat deze kosten van de belasting afgetrokken kunnen worden. Banken geven vaak rentekorting om de NHG garantie te stimuleren.

Wat is de maximale aflossingsvrije hypotheek?

In Nederland kan je alleen hypotheek afsluiten voor 100% van de aankoopwaarde als je in maximaal 30 jaar het hele bedrag aflost. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, en gelden er dus andere voorwaarden. In 2020 kan je een aflossingsvrije hypotheek afsluiten voor maximaal 50% van de aankoopwaarde. Voor de andere helft kan je dan een annuïteiten of lineaire hypotheek afsluiten.

Nog hogere hypotheek voor energiebesparing

De 100% max hypotheek heeft één uitzondering. Als je investeert energiebesparende voorzieningen in je net gekochte woning dan mag je hier extra voor lenen. In dat geval mag je een hypotheek nemen tot 106% van de aankoopwaarde. Het gaat om het verduurzamen van woningen met zonnepanelen, triple glas, zonneboilers en zuinige HR ketels. Huiseigenaren die hun woning energieneutraal maken, of een aan de nul-op-de-meter eisen voldoen, kunnen op hogere maximale leningen rekenen. Altijd geldt dat het niet hoger mag zijn dan 6% van aankoopwaarde.

Over Maximalehypotheek.nl

Maximalehypotheek.nl is een onderdeel van Easy.nl. Easy.nl is een financiele dienstverlener welke met meerdere labels actief informatie aan de consumenten markt verstrekt.

Bekijk andere onderwerpen

Canals and boats of Amsterdam. Holland

Mijn hypotheeklasten berekenen

Alvorens je een hypotheek afsluit, is het handig om van te voren de hypotheeklasten te berekenen. Veel mensen kijken vaak alleen naar wat hun maximale

Happy young couple.

Maximale hypotheek voor starters

Het kopen van je eerste huis is een spannende stap. De meeste starters vragen zich af: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? De tweede vraag is