Amsterdam canals with bridge and typical Dutch houses.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met een garantie?

Nederlanders die een hypotheek afsluiten krijgen de kans dit te doen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een verstandige keuze, want dan raak je niet zo snel in de problemen in moeilijke financiële tijden. Het is niet gek je voor te stellen dat je samen een huis koopt, maar daarna helaas gaat scheiden. Ook kan je zomaar werkloos raken, of een ongeluk krijgen. Bijkomend voordeel van de NHG is dat je vaak korting krijgt op de te betalen rente bij een bank, omdat de bank minder risico loopt. Maar hoeveel hypotheek kan je nou krijgen met een NHG?

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

Heel simpel gesteld is de NHG een soort garantsteller voor jouw hypotheek. Dat wil zeggen dat de NHG verantwoordelijk is voor het aflossen van jouw hypotheek mocht jij daar niet meer toe in staat zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als jij je huis met je partner samen hebt gekocht, maar je nu gaat scheiden. De NHG is ook geldig als je partner komt te overlijden. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je werkloos raakt, of erger nog, arbeidsongeschikt.
Een adviseur van de NHG onderhandelt met de hypotheekverstrekker op het moment dat jij door onmacht in gebreke raakt. In de meeste gevallen betaalt de NHG de maandelijkse aflossing totdat het jezelf weer lukt. In extreme gevallen, zoals bij overlijden, kan de NHG de hele schuld kwijtschelden.

Hoe hoog is de maximale hypotheek met NHG?

De NHG geeft alleen garanties uit voor hypotheken tot €310.000. Deze waarde is geldig voor de 100% maximum hypotheek voor een woning zonder duurzame voorzieningen. Investeer jij wel in energiebesparende voorzieningen dan kan jij een maximale hypotheek van 106% krijgen. In dat geval is de maximale hypotheek met NHG €328.600. Het extra geleende geld moet uiteraard wel geïnvesteerd worden in de afgesproken duurzame voorzieningen. Je kan het niet gebruiken om een huis met een hogere aankoopwaarde aan te schaffen. Die blijft gewoon €310.000.

Kosten van een hypotheek met NHG

De NHG garantie kan je alleen afsluiten aan het begin van je hypotheek. Je betaalt dan een eenmalige provisie van 0,7% van de totale hypotheek waarde. De NHG garantie kost dus maximaal €310.000 x 0,7% = €2.170. Dit bedrag heb je vrij snel terugverdiend. Je mag het namelijk van de belasting aftrekken. Verder geven banken vaak rentekortingen op hypotheken die met een NHG worden afgesloten. Zij lopen immers ook minder risico.

Kwijtschelding van je restschuld

In de gevallen dat jouw persoonlijke situatie veranderd is zonder dat jij er schuld aan hebt, kan je terugvallen op de NHG. Natuurlijk zijn er specifieke voorwaarden waar je aan moet voldoen. Ervan uitgaande dat je recht hebt op de garantie dan zal de NHG in eerste instantie een onderhandelende rol op zich nemen. De NHG kan bijvoorbeeld een tijdelijke lastenverlichting met de bank onderhandelen. Ook kan de NHG jou financieel advies geven.
In andere gevallen, zoals scheiding of overlijden, kan het soms noodzakelijk zijn dat de achterblijver het huis niet meer kan betalen. Althans de maandlasten van de hypotheek. In dat geval zal het huis verkocht moeten worden. Mocht het huis meer waard zijn, dan kan de hypotheek netjes afbetaald worden, en houd je er ook nog wat aan over.
Dat is natuurlijk niet altijd zo. Het kan zijn dat de verkoopprijs lager ligt dan het bedrag dat er nog afgelost moet worden van jouw hypotheek. In dat geval zal er na de verkoop en afbetaling van de hypotheek een restschuld overblijven. De NHG zal deze restschuld dan kwijtschelden.

Over Maximalehypotheek.nl

Maximalehypotheek.nl is een onderdeel van Easy.nl. Easy.nl is een financiele dienstverlener welke met meerdere labels actief informatie aan de consumenten markt verstrekt.

Bekijk andere onderwerpen

Canals and boats of Amsterdam. Holland

Mijn hypotheeklasten berekenen

Alvorens je een hypotheek afsluit, is het handig om van te voren de hypotheeklasten te berekenen. Veel mensen kijken vaak alleen naar wat hun maximale

Happy young couple.

Maximale hypotheek voor starters

Het kopen van je eerste huis is een spannende stap. De meeste starters vragen zich af: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? De tweede vraag is