Traditional Dutch houses

Dekt een maximale hypotheek alle kosten?

Het antwoord op deze vraag is simpelweg nee. Een maximale hypotheek dekt niet alle kosten voor het kopen van een huis. Ondanks dat de maximale hypotheek 2020 in Nederland 100% is, moet je ook de zogenaamde kosten voor de koper in acht nemen. Grofweg kan je er vanuit gaan dat je zelf een extra 4% – 6% bovenop de vraagprijs moet betalen. Voor deze kosten kan je geen hypotheek nemen. Je hebt dus altijd ook eigen geld nodig naast een max hypotheek.

2% Overdrachtsbelasting

Wanneer je een huis koopt van een ander, dan zal je 2% overdrachtsbelasting moeten betalen aan de overheid. Op het moment dat je de koopakte tekent, dan int de notaris dit bedrag. Omdat het om een overdracht gaat, hoef je deze belasting niet te betalen als je de eerste huiseigenaar bent.
De belasting is helaas niet aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Mocht je een lening hebben afgesloten voor dit bedrag, dan mag je de betaalde rente over deze lening weer wel aftrekken. Mocht je mede eigenaar worden van het huis van je partner, of een huis erven, dan hoef je deze belasting niet te betalen.
➔ Over het aankoopbedrag voor nieuwbouwhuis hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

2% Is voor de makelaar

Een makelaar werkt uiteraard niet voor niks. De service van een makelaar is in principe vrijblijvend. Mocht de makelaar jou niet aan een huis helpen, dan hoef jij hem niet te betalen. Maar lukt het wel, dan betaal je meestal ongeveer 2% van het aankoopbedrag. Wel zo eerlijk.

Notariskosten

De service van een notaris is verplicht bij het kopen van een huis. Voor een gemiddeld huis rekent een notaris ergens tussen de €800 en €2000. Een notaris is verantwoordelijk voor de aanpassing van het kadaster en alle andere legale aktes, zoals de hypotheekakte. Ook regelt de notaris de betaling van de overdrachtsbelasting. Als koper mag je zelf bepalen met welke notaris je in zee gaat. Het loont dus om verschillende prijzen met elkaar te vergelijken.

De Nationale Hypotheek Garantie kost 0,7%

Mocht je ervoor kiezen om een Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten, dan zijn de kosten hiervoor eenmalig 0,7% van de koopsom. Mocht jij in de toekomst niet in staat zijn om jouw hypotheek af te lossen, dan betaalt het fonds van de NHG het terug voor jou. Je zou bijvoorbeeld arbeidsongeschikt kunnen raken.
Er zitten wel een aantal voorwaarden aan de Nationale Hypotheek Garantie. De koopsom mag niet boven €310.000 liggen. En de garantie geldt niet voor een tweede huis. Je kan de kosten voor de NHG meefinancieren binnen je hypotheek, en je mag het ook aftrekken van je inkomsten belasting.

Overige kosten

Houdt er altijd rekening dat er nog meer kosten kunnen zijn. In veel gevallen is het nodig om bijvoorbeeld een taxatierapport op te laten stellen. Hierin wordt de exacte verkoopwaarde officieel vastgesteld. Veel hypotheekverstrekkers eisen een taxatierapport. Soms kan het nodig zijn om een bouwkundig rapport op te laten stellen, of zijn er kosten voor andere adviseurs. Elke overdracht is uniek.

Extra kosten maximale hypotheek berekenen

In het volgende voorbeeld gaan we er vanuit dat je een huis koopt van €150.000 en hiervoor de 100% maximum hypotheek neemt. Jouw extra kosten zijn dan ongeveer als volgt:
Overdrachtsbelasting (2%) €3.000
Makelaars kosten (2%) €3.000
Notariskosten €800
Nationale Hypotheek Garantie (0,7%) €10.500
Taxatierapport €500
Totaal €17.800

Dus koop jij een huis van €150.000 met een 100% maximale hypotheek, dan zal jij zelf nog €17.800 bij moeten leggen.

Over Maximalehypotheek.nl

Maximalehypotheek.nl is een onderdeel van Easy.nl. Easy.nl is een financiele dienstverlener welke met meerdere labels actief informatie aan de consumenten markt verstrekt.

Bekijk andere onderwerpen

Canals and boats of Amsterdam. Holland

Mijn hypotheeklasten berekenen

Alvorens je een hypotheek afsluit, is het handig om van te voren de hypotheeklasten te berekenen. Veel mensen kijken vaak alleen naar wat hun maximale

Happy young couple.

Maximale hypotheek voor starters

Het kopen van je eerste huis is een spannende stap. De meeste starters vragen zich af: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? De tweede vraag is