Maximaal hypotheek Berekenen

Iedereen wil het meeste uit zijn hypotheek halen. En dat is logisch, want het gaat vaak over flinke bedragen. Maar wat een voordeel is voor de één, is een nadeel voor een ander. Specifieke fiscale factoren bepalen wat de meest geschikte hypotheek is voor jou. Het gaat er niet alleen om hoeveel hypotheek je wilt, en wat de max hypotheek is in jouw situatie. Het is net zo belangrijk om te kijken hoeveel je maandelijks kan afdragen (nu en in de toekomst), welke belastingvoordelen jij kan krijgen, en wat je met je huis wilt aan het einde van de hypotheek.
Maximale hypotheek berekenen

De annuïteiten
Hypotheek

Een annuïteit is een vast jaarlijks bedrag. Het is afgeleid van het Latijnse ‘annus’, wat ‘jaar’ betekent. Deze naam is gekozen omdat het af te lossen bedrag voor de gehele looptijd van de hypotheek vaststaat. Mits de rente niet wijzigt. Dus in de praktijk staat het af te lossen bedrag alleen vast tijdens de rentevaste periode. Dit is doorgaans maximaal twintig jaar.

Een annuïteiten hypotheek wordt altijd in zijn geheel afgelost. Het maandbedrag is namelijk samengesteld uit zowel aflossing als rente. In de beginperiode bestaat het vaste maandbedrag hoofdzakelijk uit rente en een klein deel aflossing. Naarmate de uitstaande schuld daalt, betaal je minder rente. Zodoende ontstaat er binnen hetzelfde maandbedrag meer ruimte voor aflossing.

Aan het einde van de hypotheek periode ben je schuldenvrij.
Je netto lasten zijn lager in de beginjaren door de hypotheekrenteaftrek.
Handige keuze als je verwacht in de toekomst meer te gaan verdienen.

De lineaire
Hypotheek

Bij deze hypotheekvorm los je het totaal geleende bedrag af in gelijke betalingen. Daarnaast betaal je elke maand ook rente over de nog openstaande hypotheek. Het gevolg hiervan is dat in het begin de bruto maandlasten hoog zijn. Maar, de rente neemt elke maand een beetje af. Aan het einde van de hypotheek periode zijn de bruto maandlasten dus laag.

Deze hypotheek wordt gekozen door mensen die niet zo zeker zijn van hun toekomstige inkomen. Ook is de lineaire hypotheek populair bij mensen die bijna met pensioen gaan. Hun inkomen zal dan wellicht achteruitgaan. Ook bij deze vorm wordt het hele bedrag afbetaald, en heb je in de meeste gevallen recht op hypotheekrenteaftrek.

Je bruto lasten worden steeds lager naarmate je de hypotheek verder aflost.
Je bent schuldenvrij aan het einde van de periode.
Omdat je continu aflost, betaal je in totaal minder rente over de hypotheek.
Geschikt voor mensen die denken minder inkomen te hebben in de toekomst.

Hypothek
maximale hypotheek online
maximale hypotheek
Hypotheek max
bereken maximale hypotheek

Jackson Miller

De aflossingsvrije
Hypotheek

Zoals als de naam suggereert los je deze hypotheek niet af gedurende de hypotheek periode. Je betaalt uiteraard wel rente. In totaal betaal je dus het meeste rente van alle hypotheekvormen. Je hebt overigens in de meeste gevallen wel recht op hypotheekrenteaftrek. In Nederland is 50% aflossingsvrij de maximum hypotheek. Voor de andere 50% zal je een andere hypotheekvorm moeten afsluiten.

Aan het einde van de hypotheek periode zal je het geleende bedrag in één keer moeten ophoesten. Vaak betalen mensen dit met de verkoop van hun huis. Anderen sparen geld op, beleggen, of betalen het met een levensverzekering. Het is een veel gekozen optie voor mensen die al met pensioen zijn en later niet nog een huis willen kopen.

Hele lage maandlasten omdat je alleen rente betaalt.
Eigen verantwoordelijkheid om het geleende bedrag af te lossen.
Populair bij ouderen die hun laatste huis kopen.

De bankspaar
Hypotheek

Dit is een variant op de aflossingsvrije hypotheek. Je betaalt ook alleen maar rente over jouw hypotheek. Maar tegelijkertijd stort je elke maand geld op een spaarrekening. Deze spaarrekening is geblokkeerd tot het einde van jouw hypotheek. De rente op de spaarrekening is gelijk aan de rente op de hypotheek. Aan het einde van de hypotheek periode betaal je de hypotheek af met het opgespaarde geld.

Vaste maandelijkse lasten gedurende rentevaste periode.
Je hebt geen restschuld aan het einde van de hypotheek.

Brengt belastingvoordeel op in box 1.